groen

Project "Buurttuin De Dubbele Sleutel."

De Dubbele Sleutel is een klein hofje in Nieuwland. Voorheen stond hier een groot klimtoestel. Deze was niet veilig meer en is weggehaald door de gemeente, waardoor er een groot zwart gat midden in het hofje ontstond. Een uitgelezen reden voor de bewoners om samen met de gemeente een herinrichtingsplan te maken. Na een paar overleggen zijn we uitgekomen op een Buurttuin die we zelf gaan onderhouden om zo de ontmoeting in het hofje te versterken. Met dank aan de tuinarchitecte van 033Groen voor het ontwerp! De afgelopen weken is er hard gewerkt om het project te laten slagen: De gemeente heeft de voorbereidingen op zich genomen, zoals nieuwe aarde, een wadi en een paadje. Daarna zijn we een maal bij elkaar gekomen om de plantjes op de juiste plek te plaatsten, onder begeleiding van de tuinman en de tuinarchitecte van 033 Groen. De plantjes zijn nog erg klein, maar het is nu al een fijne plek geworden om een kopje koffie met elkaar te drinken- voor of na het schoffelen :)- en een keer een buurtfeestje te geven. Onze buurttuin is openbaar, kom gerust eens langs om het te bekijken of er eventjes te zitten tijdens een wandeling door de buurt.

Gezondheid

Burgerhulpverleners: blijf oefenen!

Burgerhulpverleners in Nieuwland: blijf oefenen! 

In april alleen zijn er al 9 inzetten geweest bij reanimaties in de stad, al 27 sinds het begin van het jaar.  Bij al deze oproepen zijn gemiddeld 4 burgerhulpverleners opgeroepen.

Veel burgerhulpverleners hebben meer dan een jaar geleden voor het laatst geoefend. Op dit moment zijn er helaas nog steeds geen fysieke herhalingscursussen mogelijk door de Corona beperkingen.

Wij organiseren daarom sinds maart 2021 online herhalingscursussen. Ter voorbereiding oefen je thuis op je eigen pop en neem je de theorie door en kijkt wat filmpjes. Tijdens een Zoom-sessie behandelen we vragen, checken we dat iedereen de theorie snapt en laten de cursisten zien dat ze de reanimatiehandelingen nog steeds goed kunnen.

In de praktijk blijkt dat dit goed werkt

Reviews van cursisten (geplaatst met hun toestemming)

Zojuist heb ik de online herhalingscursus reanimatie gevolgd.Wat is dit overigens goed in elkaar gezet! De online herhalingscursus heb ik als heel prettig en effectief ervaren. Het werken met de reanimatiepop die je thuisgestuurd krijgt was boven verwachting. Alles was heel duidelijk en werkt goed.

Ik kan iedereen aanraden om online een herhalingscursus te volgen!

Natasja Eversen

Op 15 maart met veel plezier de online herhalingscursus gevolgd. Met twee andere cursisten en een enthousiaste docent door de theorie gegaan. Natuurlijk stof die je moet beheersen maar met de tips van de docent extra waardevol. Het praktijkdeel met onze eigen mini-Anne pop was een prima oefening. Goed om zo’n pop zelf te hebben, zodat je af en toe je vaardigheden zelf nog eens kan oefenen.

Wat mij betreft is deze onlinevorm voor herhaling vatbaar.

Fred van der Kade

Het voordeel is ook dat je een eigen pop er aan over houdt, die je tussen cursussen door kunt gebruiken om mee te oefenen. De pop kan je hier bestellen. Doe dit meteen bij je boeking voor de cursus.

Voor de maand mei hebben we op de volgende data een cursus gepland: 10, 12, 17, 20, 25 en 27 mei 2021. De cursus is van 20:00 tot 21:00 uur.

Meer info en boeken kan op www.reanimatiecursus-amersfoort.nl

Sociaal

Nieuwland-jeugd project

Hier ontwikkelen jongeren vriendschappen voor het leven

Dit artikel is door Nieuwlanders geschreven. Heb jij een leuk verhaal over Nieuwland of vind je het leuk om een keer over een Nieuwlands onderwerp te schrijven, stuur een mail naar nieuwlandsnieuws@gmail.com

Sport

A-Dance OPEN HUIS OUTDOOR

Een week lang gratis dansen en/of dansen bij A-Dance. Wij beschikken over meerdere buitenruimtes en kunnen daardoor een groot aanbod bieden voor alle leeftijden. Ook jij kan dus blijven bewegen in deze gekke tijd. Bekijk het rooster op onze website www.a-dance.nl en vraag een proefles aan!

Cultuur

Nieuwlandse Speurtocht

Nieuwlandse speurtocht is gemaakt door de vrijwilligers van De Herberg. De lezing Historisch Nieuwland gaat nog lang niet door en is nu omgezet in een speurtocht, zie de website deherbergnieuwland.nl. Je kunt deze tocht in een keer wandelen of iedere dag een klein stukje. We wensen jullie veel plezier met de wandeling van 5,5 km.

Aansluitend hebben we de vraag om tijdens de wandeling jouw beeld van Nieuwland vast te leggen. Welke plek heeft voor jou een diepere betekenis? Vindt je mooi om te zien of vertelt een verhaal. Wil je deze foto met een korte toelichting voor 31 mei afgeven bij de Herberg of opsturen naar contact.deherberg@gmail.com.

De foto’s bij elkaar wordt een mooie tentoonstelling in De Herberg. Met een jury worden de foto’s bekeken en er zijn mooie prijsjes te winnen.

Gezondheid

Doe mee aan een Ommetje.

Wandelen

Jolanda heeft een goed voornemen. “Ik daag je uit! Ik doe mee aan Ommetje en ben benieuwd of jij mij kan verslaan. Gebruik de code (6WNAC) en sluit je aan bij: De Herberg . Download op https://hersenstichting.nl/ommetje”

Ga jij de uitdaging aan, maar weet je niet hoe de app op je telefoon te krijgen? Vraag dan even naar Jolanda of buren om hulp. 

Cultuur

#SupportYourLocals Diantha Gelnagels

In de rubriek #SupportYourLocals wil Wij Zijn Nieuwland de inwoners van Nieuwland kennis laten maken met de lokale ondernemers in de buurt. Wellicht wonen ze slechts een paar straten verderop! Vandaag aan de beurt: Diantha Gelnagels en meer, de nagelsalon van Nieuwlander Diantha van den Hoek.

Tijdens de lockdown heeft Diantha besloten van haar passie haar werk te maken. Na een opleiding gevolgd te hebben bij Magnetic Nails, begon ze een nagelsalon vanuit haar huis in Nieuwland. Wat je ook wil met je nagels, bijna alles is bij haar mogelijk: nagels verlengen, kleuren, steviger maken, nailart en meer! Zowel mannen als vrouwen zijn welkom en haar praktijk is vier dagen per week open. Normaliter is Diantha ongeveer 1,5 tot 3,5 uur bezig per klant, afhankelijk van hun wensen.

Met enthousiasme en plezier, en door het gebruik van kwaliteitsproducten en materialen, zet Diantha altijd een mooi eindresultaat neer. Ze is gespecialiseerd in gelnagels en haar favoriete behandeling is die bij nagelbijters. Juist omdat deze mensen niet goed weten wat ze met hun nagels moeten, en Diantha er weer een kunstwerkje van kan maken.

Geïnteresseerd geworden? Diantha is te bereiken via Facebook (https://www.facebook.com/diantha.vandenhoek of zoek Diantha van den Hoek), Instagram (@diantha_gelnagels_en_meer) en via Whatsapp (0683318923) voor vragen of het maken van een afspraak ???????? Hopelijk ziet ze je snel!

Geluk

#SupportYourLocals Rik Smale Coaching

In onze nieuwe rubriek #SupportYourLocals wil de sociale media van Wij Zijn Nieuwland de inwoners van Nieuwland kennis laten maken met de lokale ondernemers in de buurt. Wellicht wonen ze slechts een paar straten verderop! Vandaag aan de beurt: Rik Smale Coaching & Ontwikkeling

Door middel van coaching ondersteunt Rik Smale mensen in hun zoektocht naar bijvoorbeeld balans tussen werk en privé, omgaan met weerstand of leiderschapsontwikkeling. Zijn oprechte interesse in wat mensen te vertellen hebben maakt dat Rik nieuwsgierig is naar wat hen drijft en naar wat hen tegenhoudt om te doen wat ze graag zouden willen. Rik zijn passie ligt in het begeleiden van mensen bij het zetten van stappen, zowel op zakelijk gebied alsook privé.

Zijn achtergrond in het onderwijs en zijn ervaringen als (zelfstandig) ondernemer neemt Rik mee tijdens zijn coachsessies. Hij richt zich dan ook met name op het begeleiden van onderwijsprofessionals en (zelfstandig) ondernemers. Hoewel mensen soms een drempel ervaren om gebruik te maken van coaching, is het krijgen van een beetje hulp helemaal niet gek. Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan om te kijken wat coaching kan betekenen voor jou.

Geïnteresseerd geworden? Bezoek de website www.riksmale.nl, bezoek de Facebookpagina https://www.facebook.com/RikSmale.Coaching.en.Ontwikkeling/, of de Instagrampagina @rik_smale_coaching . ????

Sociaal

Woonboerderij voor ouderen

Boerderij de Lindenhorst, een kleinschalige woonvoorziening voor mensen met dementie.

Dit artikel is door Nieuwlanders geschreven. Heb jij een leuk verhaal over Nieuwland of vind je het leuk om een keer over een Nieuwlands onderwerp te schrijven, stuur een mail naar nieuwlandsnieuws@gmail.com

Gezondheid

Gratis kennismakingsgesprek

Wil je weten of craniosacraal therapie iets is voor jou?

Je kunt het ervaren in een kennismakingsgesprek, deze wordt op afspraak gemaakt.  In 15 minuten maken we kennis en leg ik uit hoe een consult er uit ziet en kun je iets vertellen over je klacht(en).

Het kennismakingsgesprek is gratis en vrijblijvend en desgewenst kun je een afspraak maken voor een volledig consult. Een miniconsult is niet hetzelfde als een volledige behandeling.

Wil je een kennismakingsgesprek aanvragen? Klik dan op de link hieronder.

Duurzaamheid

De boekenkast

De boekenkast is verbrand.

Tot groot verdriet van onze vrijwilligers en wijkbewoners, is de boekenkast in brand gestoken. Als je een bijdrage wilt geven aan onze boekenkast kun je een bedrag overmaken op NL95INGB0006909754 t.n.v. SIA De Herberg of iedere werkdag zijn we open van 10.00 tot 12.00 uur. U kunt dan een bedrag pinnen of geld geven aan de gastmensen. Het geldbedrag is nog niet compleet, helaas. De vrijwilligers doen hun best om zo snel mogelijk een nieuwe boekenkast te realiseren. Want het is echt een gemis. Mocht u boeken willen schenken of willen ruilen, kom dan binnen een kijkje nemen in onze boekenkast. Leuk voor jezelf en leuk voor anderen. Bedankt voor al het medeleven die we van wijkgenoten mochten ontvangen.

Duurzaamheid

HET LOOPJE NAAR DE BOEKENKAST

HET LOOPJE NAAR DE BOEKENKAST IS VOOR SOMMIGE MENSEN ECHT HET ENIGE UITJE

Ingrid (63) uit Amersfoort, op vele fronten actief als vrijwilliger

NET WINTERSPORT

Privé vind ik dit een rijke tijd. Ik heb geen acute zorgen over mezelf of over de mensen om mij heen. Met mij, mijn man, ouders en onze kinderen gaat het goed. Deze tijd geeft mij een soort van innerlijke rust. We benadrukken niet wat we missen maar proberen er samen iets moois van te maken. Zoals een week terug, die sneeuw, dat was zo mooi! Dat was echt genieten, net wintersport.

GOEDGEVULDE BOEKENKAST

Al jaren zet ik mij als vrijwilliger in voor verschillende maatschappelijke projecten. Dat deed ik al toen ik nog werkzaam was als interim directrice van een basisschool. Zo verzorg ik al ruim acht jaar de boekenkast bij ontmoetingscentrum De Herberg in de Amersfoortse wijk Nieuwland. Er staat zowel binnen als buiten een boekenkast. Voorheen zag die er onverzorgd uit, alles stond schots en scheef. Ik maakte de kast netjes en begon de boeken te sorteren. Dat werd gewaardeerd. Dat doe ik nog steeds, toch wel zo’n vijf keer per week. Ik houd de boekenkast gevuld en actueel. Buurtbewoners mogen alle soorten boeken in de kast leggen, van kinderboeken tot tijdschriften of kookboeken. Sommige boeken neem ik mee omdat ik weet dat ik er een specifiek iemand blij mee kan maken. Zo zet ik de streekromans in het wijkcentrum apart voor een oudere dame uit de wijk.

BEHOEFTE AAN EEN PRAATJE

Het loopje naar de boekenkast is voor sommige mensen in de wijk echt het enige uitje. Het leidt hen af in deze tijd. Er wordt ontzettend veel en dankbaar gebruik van gemaakt. Ik spreek mensen vaak aan als ze in de kast zitten te snuffelen. Er is zoveel behoefte aan een praatje. Het gaat niet alleen om de boeken maar juist om de aandacht. Die oprechte aandacht geef ik graag.

SOORT OVERSLAGBEDRIJF

De boeken die oud of niet meer gangbaar zijn, worden op een andere manier (her)gebruikt. Zo komt er geregeld een man van rond de 80 jaar vanuit een andere wijk op de fiets naar ons toe. Hij neemt boeken mee voor de bibliotheek van een verzorgingstehuis. Overige boeken gaan naar een ander ontmoetingscentrum. Zij verkopen deze boeken dan op een boekenmarkt zodat zij wat geld binnenhalen voor het ontmoetingscentrum. De boekenkast is een geweldig voorbeeld van circulaire economie. Het is eigenlijk een soort van overslagbedrijf. Dat dat belangrijk is, heb ik van huis uit meegekregen, van mijn moeder. Mijn doel is om zo een bijdrage te leveren aan een duurzame economie.

GEZOND REALISME

In de eerste golf zag je veel angst bij mensen en bleven velen thuis. Nu is er een omslag en heb ik gelukkig meer gesprekken met de mensen. De angst van toen is nu omgekeerd naar gezond realisme. Ze gaan daardoor weer meer naar buiten. Al zie ik nu toch weer meer angst ontstaan door de Engelse variant, daardoor is er toch weer een groep ouderen die banger zijn geworden om naar buiten te gaan. Het is pijnlijk om te horen dat er veel eenzaamheid is bij de ouderen. Ze kijken hoopvol uit naar een praatje. Die eenzaamheid voelt steeds zwaarder, hoe langer deze tijd duurt.

TERRE DES HOMMES

Naast de boekenkast help ik een aantal keer in de week bij Terre des Hommes. Ik help in de winkel of bij het sorteren en stomen van kleding. Ik maak mij zeer grote zorgen over het klimaat, het milieu en armoede. Het komt steeds dichterbij. Ik zet mij graag in voor een duurzaam leven, voor een groene economie. Ik zal alles doen, met de talenten die ik bezit, om me daarvoor in te zetten. Nu is de winkel helaas gesloten. Ook in de winkel van Terre des Hommes wil ik er ‘met aandacht’ voor de mensen zijn. Dat waarderen de klanten. Zo kreeg ik pas een compliment, zuiver en alleen omdat ik haar had begroet met haar eigen naam. Juist het persoonlijke aspect in een winkel overstijgt het verkopen. Deze winkel verkoopt spullen voor het goede doel. Waar het echt op draait is om oprechte aandacht, op alle niveaus. Dat is zo belangrijk, juist nu.

UPDATE:

In het weekend nadat Ingrid is geïnterviewd, is de buitenkast met boeken vernield… Ingrid laat zich echter niet zomaar uit het veld slaan: “We zullen doorgaan, dat zong Ramses Shaffy toch!?” Als tijdelijke oplossing staan er nu dozen met boeken op een tafel en er is een inzamelingsactie gestart voor een nieuwe kast. Wilt u een kleine bijdrage geven, dan kunt u die overmaken naar SIA De Herberg, rekeningnr. NL95 INGB 0006909754 o.v.v. geldwerfactie boekenkast De Herberg.

Met dank aan Bianca van der Linden-Snel voor het interview.

Zoom