Nieuws uit Nieuwland

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Gezondheid

Samen goed geregeld in Nieuwland

Je hoopt dat je hem nooit hoeft te gebruiken, maar je weet het maar nooit; een AED. Door een mooie samenwerking tussen buurtbewoners die elkaar voor kort nog niet kenden, werden maar mooi 3 AED's in Nieuwland Noord gerealiseerd.

Dit artikel is voor en door Nieuwlanders geschreven en wordt aangeboden door de werkgroep communicatie.

Geluk

Hulp bij eenzaamheid in Nieuwland

In oktober is extra aandacht gevraagd voor eenzaamheid. Eenzaamheid is zo oud als de mensheid en staat nu meer dan ooit in de belangstelling. Wat is eenzaamheid en hoe werken we in Nieuwland samen om hier iets aan te doen. Klik onder meer informatie op De Stad Amersfoort om het hele artikel te lezen.

Dit artikel wordt je aangeboden door de Communicatiewerkgroep Nieuwland, voor en door Nieuwlanders geschreven. Heb jij zelf een leuk idee voor een verhaal of wil je zelf schrijven, neem dan contact met ons op nieuwlandsnieuws@gmail.com

Sociaal

Winterfestijn in en om de Wijkboerderij

Het WBT Ons Nieuwland organiseert op 10 december een supertof Winterfestijn in en om Wijkboerderij Nieuwland. De toegang is gratis, er zijn lekkere hapjes en drankjes, voor kinderen diverse leuke activiteiten én we hebben gehoord dat we visite krijgen van een "coole" dame uit een winterse Disneyfilm.

Kijk op onze site www.onsnieuwland.nl voor meer info en aanmelden.

Dat is overigens niet verplicht, maar je kunt dan wel kans maken op een leuke prijs.

Gezondheid

Preventieve zorg in Nieuwland

In Nederland heeft de helft van de volwassenen een matig tot ernstig overgewicht, bijna 14% hiervan heeft ernstig overgewicht. We weten dat overgewicht kan leiden tot ernstige gezondheidsklachten zoals diabetes en hart- en vaatziekten met langdurige zorg tot gevolg (bron RIVM). Om hier iets aan te doen is het GLI programma in Nieuwland opgezet.

Dit artikel wordt u aangeboden door werkgroep communicatie. Weet u of heeft u een leuk verhaal over Nieuwland, mail ons nieuwlandsnieuws@gmail.com

Sociaal

Bewoners koken voor bewoners

Lekker eten, ontmoeten, gezelligheid, praatje en buren onder elkaar. Een nieuw initiatief in Nieuwland, iedere donderdagavond in de Wijkboerderij. In de Wijkboerderij bruist het weer van activiteiten, Wim de Haan van Stichting Nieuwland Samen vertelt hier meer over.

Dit artikel wordt u aangeboden door werkgroep Communicatie Nieuwland, voor en door Nieuwlanders geschreven. Heeft u of weet u een leuk verhaal over Nieuwland, mail ons gerust nieuwlandsnieuws@gmail.com

Sociaal

Donderdagavond-maaltijden

Een van de activiteiten die mede door subsidie van Ons Nieuwland - Wijk Bewoners Team WBT kan plaatsvinden is: Donderdagavondmaaltijden in de Wijkboerderij Nieuwland.

Elke donderdag zal er door wijkbewoners een maaltijd worden bereid en geserveerd.

Denk hierbij aan Italiaanse avond, Burgers voor burgers, Syrische avond, Kinderrestaurant, Pannenkoekavond, enz..

De kosten voor deze maaltijden liggen tussen de €5.00 en €10.00, afhankelijk van de aangeboden maaltijd.

Op https://nieuwlandsamen.nl/.../donderdagavond-maaltijden... kun je kijken voor meer informatie.

Sociaal

WijkBBQ voor ouderen

Zaterdag 3 september was het dan zover; de Wijk-BBQ voor ouderen die in eigen kring niet de mogelijkheid hebben om samen te genieten van een gezellige BBQ, vond plaats.

Een 45-tal ouderen die in de wijk Nieuwland wonen, werden door een enthousiaste en actieve groep vrijwilligers uit Nieuwland, getrakteerd op een heerlijke BBQ. Omdat het erg lekker weer was, werd deze BBQ op het buitenterras van Wijkboerderij Nieuwland gehouden.

Eerder genoemde enthousiastelingen hebben ervoor gezorgd dat hun gasten tijdens de BBQ van heerlijke gerechten konden genieten. Er was volop; meloen met ham als voorgerecht, vlees, vis, groentes, diverse salades, sauzen, brood, en natuurlijk een heerlijke afsluiter in de vorm van een “luxe” aangekleed ijsje met daarna nog koffie of thee met wat lekkers erbij.

Dit allemaal kon natuurlijk niet plaats hebben gevonden door een royale sponsoring van o.a. Jumbo Den Blanken Nieuwland, Ons Nieuwland - Wijk Bewoners Team WBT, Kindercentrum Bzzzonder en een mooi bijdrage van een externe partij.

De bijdrage die we van de deelnemers hebben gevraagd kon hierdoor erg laag blijven en maakte deze BBQ voor elke portemonnee geschikt.

Graag willen wij (de vrijwilligers) dit soort bijeenkomsten voor deze doelgroep blijven organiseren. Na onze try-out in het voorjaar van 2022 is deze 2de keer door iedereen als zeer positief ervaren en hierdoor is het enthousiasme van de vrijwilligers alleen maar aangewakkerd.

Een van de komende activiteiten voor alle Nieuwlanders is half december een gezellige winterbijeenkomst. Denk hierbij aan vuurschalen, leuke activiteiten (voor jong en oud), lekker eten en drinken, gezelligheid. Deze activiteit zal ook rondom Wijkboerderij Nieuwland plaatsvinden..

Houd voor deze én andere activiteiten die in de wijk Nieuwland plaatsvinden de volgende Facebookpagina’s en/of websites in de gaten:

www.onsnieuwland.nl

www.samenmakenwijnieuwland.nl

www.wijkboerderijnieuwland.nl

www.nieuwlandsamen.nl

www.wijzijnnieuwland.nl

Sociaal

Subsidie is weer toegekend

Goed bericht: De Werkgroep Communicatie heeft opnieuw subsidie ontvangen van Indebuurt033, voor de voortzetting van ons maandelijks verhaal in De Stad Amersfoort.

Ben je ons al een tegengekomen? Werkgroep communicatie schrijft sinds 2018 over Nieuwland, het artikel wordt een keer per maand gepubliceerd in de Stad Amersfoort en op de website Wijzijnnieuwland

De Werkgroep communicatie zoekt versterking; mensen die het leuk vinden om te schrijven of te fotograferen over Nieuwland.

Belangrijk is dat je het leuk vindt om te schrijven/fotograferen, je 1x per maand deelneemt aan de redactievergadering en dat we met jou kunnen afspreken hoe vaak je een artikel schrijft of voor een artikel een foto maakt.  

Wij bieden jou een leuke en inspirerende club vrijwilligers (5 personen) en tevens Nieuwlanders, expertise en hulp bij het schrijven/fotograferen.

Heb je interesse of wil je meer weten, neem dan telefonisch contact op met Rob Croes, 06-15024878 of mail naar nieuwlandsnieuws@gmail.com

Sociaal

Honden uitlaten in Nieuwland

Als je met hondenbezitters in Nieuwland praat over hun wijk, krijg je allerlei soort ideeën te horen. Echt tevredenheid klinkt niet door in die gesprekken. Op vragen naar mogelijkheden om de hond los te laten lopen komt steevast een zelfde antwoord: Alleen achter de geluidswal.

Lees verder wat hondenbezitters vinden van de leefbaarheid voor hun hond in de wijk

Sociaal

Vragenlijst Nieuwland 2022

Beste Nieuwlander, 

We willen graag weten hoe het gaat in Nieuwland. Met de antwoorden op deze vragenlijst krijgen we daar een beter beeld van en krijgen we beter zicht op wat er nog nodig is in de wijk. De antwoorden op deze vragen zullen eveneens gebruikt worden voor het nieuwe wijkplan. 

De link naar de vragenlijst vind je onderaan dit bericht.

Heb jij zelf een idee voor de wijk of jouw buurt? Neem dan contact op met de Buurtnetwerker Ramon van Rootselaar

Meer informatie over het huidige wijkplan? Deze is hier in te zien: https://indebuurt033.nl/wp-content/uploads/2021/12/Wijkplan_Nieuwland_2022.pdf 

Sociaal

Jongerencentrum Nieuwland officieel open

Jongeren in de wijk horen er nu ook bij! Zaterdag 18 juni van 12:00u - 14:00u wordt het jongerencentrum in Nieuwland geopend. Iedereen is welkom! Zeldersedreef 3a

Sociaal

Buurtbudget in Nieuwland

Buurtbudget kan sociaal leven op gang brengen.

Van het aanleggen van een kruidentuin tot een bijdrage aan een AED apparaat. Veel is mogelijk zolang het een initiatief is met en voor de buurt. Het sociale aspect is belangrijk.

Dit artikel wordt u aangeboden door WBT Nieuwland

Sociaal

De kinderwijkraad in Nieuwland

"Doel van de kinderwijkraad is om kinderen een stem te geven, hun mening doet er echt toe", zegt Nico Haasnoot

Hoe een kinderwijkraad werkt, wordt uitgelegd.

Dit artikel is gemaakt door en voor Nieuwlanders. Heeft u een leuk verhaal of weet u een leuk verhaal over Nieuwland? Stuur een bericht naar nieuwlandsnieuws@gmail.com

Sociaal

In gesprek met onderhandelende partijen

In gesprek met de stad over te maken keuzes nieuwe coalitie

06 mei 2022

Formateurs Pim van den Berg (D66) en Patricia Seitzinger (GroenLinks) hebben in de afgelopen weken goede gesprekken gevoerd met D66, GroenLinks, CDA, Amersfoort2014 en Partij voor de Dieren over de vorming van een nieuwe coalitie. De komende jaren is er een aantal grote en belangrijke opgaven te realiseren.

De formerende partijen hebben aangegeven verder te willen spreken over de wijze waarop die opgaven uitgevoerd kunnen worden. Daarbij is het voor hen van belang dat bij de uitvoering van die opgaven het bewaken van de grenzen van onze planeet en het creëren van gelijkwaardige kansen voor iedereen, centraal staan. Ook geven de formerende partijen aan dat samenwerking met bewoners, bedrijven en (maatschappelijke) organisaties in de stad essentieel is om Amersfoort verder te ontwikkelen naar een groene en progressieve stad.

In gesprek met de stad

Niet alleen om alle krachten te bundelen om al die grote opgaven te realiseren en te weten wat voor anderen belangrijk is, maar ook om samen te bewaken dat iedereen in onze stad mee kan komen in alle vernieuwingen en ontwikkelingen. Om die reden willen de formerende partijen ook nu, in het stadium van het vormen van een coalitieakkoord, in gesprek met bewoners en partijen in de stad. Deze gesprekken zijn wat hen betreft een begin van intensiever contact de komende jaren rondom grote opgaven. Bewoners, bedrijven en (maatschappelijke) organisaties zijn uitgenodigd om met de formerende partijen in gesprek te gaan. Hiervoor worden de komende weken op vijf plekken in de stad, vijf gesprekken gevoerd.

Per bijeenkomst staan andere onderwerpen centraal:

14 mei Wonen en mobiliteit

21 mei Sociaal domein, jeugdzorg, onderwijs en arbeidsmarkt

28 mei Energietransitie en economie

4 juni Sport en cultuur

11 juni Samenwerking met de stad en regio en financiën

In de gesprekken worden dilemma’s over nog te maken keuzes voorgelegd. Aan de deelnemers wordt gevraagd argumenten voor en tegen mee te geven. De gesprekken vinden plaats voordat de formerende partijen zelf in gesprek gaan over dat thema. Zij betrekken de opbrengst van de gesprekken in hun vervolggesprek. Aan het eind van het onderhandelingsproces geven de formerende partijen een toelichting op de afwegingen die zijn gemaakt over de wijze waarop de input uit de bijeenkomst is verwerkt in het uiteindelijke programma.

Aanmelden

Aan deze openbare gesprekken kunnen alle geïnteresseerde bewoners, bedrijven en (maatschappelijke) organisaties deelnemen. Om iedereen voldoende ruimte te geven in het gesprek is er een maximaal aantal mensen dat kan deelnemen. Daarom is het verzoek aan iedereen om zich aan te melden via Aanmelden voor stadgesprekken.

Duurzaamheid

Repair-café en meer in wijkboerderij

Hoeveel mensen op jaarbasis boven de 65 belanden in Nederland op de eerste hulp?

Wat denk je, 1000, 10.000. Nee, het zijn er 103.000. Elke vijf minuten komt er wel iemand gewond in het ziekenhuis, dat zijn er 4x zoveel als in het verkeer. Aan het woord is Jan Huurdeman. Hij geeft regelmatig presentaties over veiligheid en begint dan vaak met deze vraag. Meer lezen over zijn verhaal. Klik op link De Stad Amersfoort (onder meer informatie).

Heb jij een leuk verhaal of weet je een leuk verhaal over Nieuwland, stuur een mail naar nieuwlandsnieuws@gmail.com

Sociaal

Salon Proud gaat verhuizen

Salon Proud, de sfeervolle en gezellige kapsalon in Winkelcentrum de Nieuwe Hof, met persoonlijke benadering waarbij je goed advies krijgt over jouw coupe, haarkleur en thuisverzorging gaat naar een groter pand verhuizen. Zijn ze nu nog gevestigd aan de Regenboog 81, vanaf 11 april a.s. zijn ze te vinden aan de Lage Boog 122, naast Medikos. Hier hebben ze meer ruimte voor hun klanten en hoe fijn, ben je bij Medikos onder behandeling geweest, dan hoef je maar 1 deur verder om jouw haar er ook weer piekfijn uit te laten zien!

Sociaal

Van Carolien worden wij blij

Carolien van Middelaar, coördinator van de Herberg in Nieuwland wordt in het zonnetje gezet. Haar moto: "Minder vinden, meer verbinden".

Dit artikel wordt aangeboden door de communicatiewerkgroep Nieuwland. Heeft u of kent u een leuk verhaal over Nieuwland, laat het ons weten nieuwlandsnieuws@gmail.com

Sociaal

Ze geven een duwtje en faciliteren

Buurtnetwerker Afke van de Zwaard geeft het stokje over aan Ramon van Rootselaar. Wat doet een buurtnetwerker? Enkele wapenfeiten, gerealiseerd door inwoners van Nieuwland en gefaciliteerd door de Buurtnetwerker.

Dit artikel is geschreven door en voor Nieuwlanders. Weet jij een leuk verhaal over Nieuwland, neem contact op met wijkcommunicatieteam, nieuwlandsnieuws@gmail.com

Sociaal

Passie voor vrijwilligerswerk

Nieuwland kent verschillende vrijwilligersinitiatieven; Automaatje, Aandacht 4U2, De Herberg, Wijkboerderij Nieuwland en Wijkcommunicatieteam. Zij vertellen over de passie die zij voor hun werk hebben.

Dit artikel is geschreven door en voor Nieuwlanders. Weet jij een leuk verhaal over Nieuwland, neem contact op met wijkcommunicatieteam, nieuwlandsnieuws@gmail.com

Geluk

Kerstviering en tradities in Nieuwland

Gourmetten, de kerstboom optuigen of juist niet

Dit artikel wordt u aangeboden door werkgroep Communicatie. Heeft u of weet u een leuk verhaal over Nieuwland, laat het ons weten, nieuwlandsnieuws@gmail.com

Sociaal

Kerstdiner op woensdag 22 december

Waar?         In Wijkboerderij Nieuwland Zeldertsedreef 2

Hoe laat?     Van 14:30 tot 17:00 u

Voor wie?   Volwassenen die in eigen kring niet de mogelijkheid

                  hebben om samen te genieten van een heerlijk Kerstdiner.

Kosten?      Geen. Een vrijwillige bijdrage is voldoende.

Aanmelden:       via janhuurdeman1@gmail.com

                             of 06-51090122.

Sociaal

Koersbal kan overal gespeeld worden

Ik had nog nooit van koersbal gehoord. Het spel, of misschien kun je het wel een sport noemen, is in Nederland nog niet zo bekend. Toch wordt het door honderdduizenden mensen gespeeld in Australië, Japan, Nieuw-Zeeland, Canada en Engeland. Daar wordt het ‘Lawn Bowls’ genoemd. Jaarlijks worden zelfs wereldkampioenschappen gehouden. In Nederland blijkt het spel ook een bijzondere aantrekkingskracht te hebben. Het is makkelijk te leren en toegankelijk voor iedereen, jong en oud, lichamelijk meer of minder vaardig, het maakt niet zo uit.

Meer lezen? Klik op de link De Stad Amersfoort.

Dit artikel wordt uw aangeboden door de werkgroep Communicatie. Heeft u of weet u een leuk verhaal over Nieuwland, neem dan contact met ons op Nieuwlandnieuws@gmail.com

Sociaal

Dit jaar geen Sint Maarten in De Herberg

Dit jaar is er, vanwege corona-omstandigheden, geen Sint Maartenviering in ontmoetingscentrum De Herberg. Wil je toch Sint Maarten vieren met je (klein-)kind? Dan kun je op 11 november terecht in de Wijkboerderij.

Sociaal

Eindelijk een plek voor jongeren

Twee jaar geleden is het idee ontstaan en 25 november is het zo ver. Het jongerencentrum in Nieuwland wordt geopend!

Dit artikel is door Nieuwlanders geschreven. Heb jij een leuk verhaal over Nieuwland of vind je het leuk om een keer over een Nieuwlands onderwerp te schrijven, stuur een mail naar nieuwlandsnieuws@gmail.com

Geluk

Win 1 minuut gratis winkelen!

Gaat de Nieuwe Hof jouw volle boodschappenkar afrekenen? Doe jouw bon in de 'ton'!

Altijd al eens met een door een supermarkt willen rennen? Doe dan mee met deze actie van winkelcentrum de Nieuwe Hof en maak kans. Meedoen is heel eenvoudig: doe een aankoop bij de winkeliers, vraag om de kassabon, voorzie deze van naam, tel.nummer en e-mailadres (wordt alleen gebruik om de winnaars te informeren) en deponeer deze in de actiebrievenbus die bij Jumbo Den Blanken Nieuwland staat. Je mag net zo vaak een kassabon inleveren als jij wilt!

Wie weet ben jij wel 1 van de 2 gelukkigen!

Meedoen kan t/m 31 oktober. Winnaars krijgen 1 november bericht.

Sociaal

Bewoners033 biedt de oplossing

Ondersteuning voor initiatieven in de wijk. Wat kan Bewoners033 voor jou en jouw idee betekenen.

Dit artikel is door Nieuwlanders geschreven. Heb jij een leuk verhaal over Nieuwland of vind je het leuk om een keer over een Nieuwlands onderwerp te schrijven, stuur een mail naar nieuwlandsnieuws@gmail.com

Sport

Fietsmaatje op de nieuwe duofiets

Nieuwland is een duofiets rijker, voor Nieuwlanders te leen om samen te fietsen en te genieten.

Dit artikel is door Nieuwlanders geschreven. Heb jij een leuk verhaal over Nieuwland of vind je het leuk om een keer over een Nieuwlands onderwerp te schrijven, stuur een mail naar nieuwlandsnieuws@gmail.com

Sport

OPEN HUIS

Begin het nieuwe seizoen goed en kom naar A-Dance Studio’s. Doe mee met onze groepslessen in dans, bootcamp, kickboksen en bokszaktraining. Twee weken lang kun je al onze lessen helemaal GRATIS uitproberen. Maak kennis met onze sfeervolle locatie, professionele docenten en heerlijke vibe!

Graag wel even de proefles(sen) aanvragen via onze website.

Wonen

Groen avontuur in Dubbele Sleutel

Bewoners aan de Dubbele sleutel krijgen een buurt-natuurtuin

Dit artikel is door Nieuwlanders geschreven. Heb jij een leuk verhaal over Nieuwland of vind je het leuk om een keer over een Nieuwlands onderwerp te schrijven, stuur een mail naar nieuwlandsnieuws@gmail.com

Gezondheid

mindfulness training start 23 september

Ben jij of ken je iemand die regelmatig last heeft van piekeren, slecht slapen, een druk hoofd heeft of stress? Wil je meer ontspanning en focus in je werk, studie of leven? Beter je grenzen herkennen of meer genieten? Dan kan een mindfulness training zeker interessant voor je zijn.

Mindfulness helpt je om meer rust, ontspanning en plezier te ervaren in je werk, studie en leven.

De mindfulness training is een eigentijdse training die zijn effect heeft bewezen. Middels verschillende technieken en meditaties ga je dit oefenen.

Op 23 september start ik een nieuwe training en er is nog ruimte voor twee mensen in deze groep. De training wordt gegeven in de Wijkboerderij Nieuwland te Amersfoort en duurt 8 weken.

Heb je interesse, kijk eens op www.deeezmindfulness.org

Heb je vragen stuur gerust een mailtje naar deeezmindfulness@gmail.com

Gezondheid

Mindfulness trainingen in Nieuwland

Aandacht-voor biedt de mogelijkheid bewustzijn te ontwikkelen en de voordelen van aandachtvol leven te ontdekken. Op donderdagavond 5 augustus, woensdagochtend 11 augustus, woensdagavond 1 september en vrijdagochtend 10 september start de 8 weekse Mindfulness training in Nieuwland. Mogelijkheden genoeg.

Kleinschalig met persoonlijke aandacht.

Ik ben een gecertificeerd trainer en aangesloten bij de VMBN (beroepsvereniging voor Mindfulness trainers). Hierdoor is het mogelijk een vergoeding bij je ziektekostenverzekering te ontvangen. Check dit zelf bij je zorgverzekeraar. Of gebruik je scholingsbudget bij je werkgever. Lees meer op de website of bel mij.

Sociaal

Nieuwlanders voor Nieuwlanders

Gesprekstafel brengt licht in de schaduw

Dit artikel is door Nieuwlanders geschreven. Heb jij een leuk verhaal over Nieuwland of vind je het leuk om een keer over een Nieuwlands onderwerp te schrijven, stuur een mail naar nieuwlandsnieuws@gmail.com

Duurzaamheid

Bewonersinitiatief duurzaam Nieuwland

25 jaar geleden is Nieuwland volgens de nieuwste zichten duurzaam gebouwd, wat is hiervan overgebleven?

Dit artikel is door Nieuwlanders geschreven. Heb jij een leuk verhaal over Nieuwland of vind je het leuk om een keer over een Nieuwlands onderwerp te schrijven, stuur een mail naar nieuwlandsnieuws@gmail.com

Sport

Hip Hop Kampioen van de Benelux

Onlangs had het nieuwe team Project E van dansschool A-Dance uit Amersfoort een mooie prestatie geleverd. De groep is nog maar net bij elkaar en dit was hun eerste danswedstrijd. Aangezien dit nog niet live op het podium kon werd de wedstrijd online gehouden.

Verschillende teams uit de Benelux deden mee aan UDO (United Dance Organisation) Benelux en Project E zat in de categorie onder de 16 jaar intermediate. A-Dance is super trots op deze talentvolle kids, want zij werden maar liefst 1e en zijn dus kampioen.

Vanaf volgend seizoen zullen de wedstrijden als het goed is weer live zijn op het podium voor publiek. De dansers kunnen niet wachten om dan te schitteren op dat podium!

Cultuur

DUBBEL FEEST BIJ A-DANCE!

We mogen weer en we bestaan 20 jaar! Kom jij ook? We hebben deze week heerlijke cupcakes om het te vieren en onze bar mag ook weer open. Wij kunnen niet wachten om jullie te verwelkomen.

Duurzaamheid

Transitievisie Warmte

Amersfoort wil in 2050 CO2-neutraal zijn. We gaan op andere manieren huizen en gebouwen verwarmen en koken. De stappen die nodig zijn om wijken aardgasvrij te maken staan beschreven in de Transitievisie Warmte. Wil jij weten wat dit voor jouw wijk betekent? Lees er alles over op: www.amersfoort.nl/aardgasvrij

Groen

Project

De Dubbele Sleutel is een klein hofje in Nieuwland. Voorheen stond hier een groot klimtoestel. Deze was niet veilig meer en is weggehaald door de gemeente, waardoor er een groot zwart gat midden in het hofje ontstond. Een uitgelezen reden voor de bewoners om samen met de gemeente een herinrichtingsplan te maken. Na een paar overleggen zijn we uitgekomen op een Buurttuin die we zelf gaan onderhouden om zo de ontmoeting in het hofje te versterken. Met dank aan de tuinarchitecte van 033Groen voor het ontwerp en met dank aan WBT Onsnieuwland, Indebuurt033 en de gemeente voor het beschikbaar stellen van budgetten om het te kunnen realiseren. De afgelopen weken is er hard gewerkt om het project te laten slagen: De gemeente heeft de voorbereidingen op zich genomen, zoals nieuwe aarde, een wadi en een paadje. Daarna zijn we een maal bij elkaar gekomen om de plantjes op de juiste plek te plaatsten, onder begeleiding van de tuinman en de tuinarchitecte van 033 Groen. De plantjes zijn nog erg klein, maar het is nu al een fijne plek geworden om een kopje koffie met elkaar te drinken- voor of na het schoffelen :)- en een keer een buurtfeestje te geven. Onze buurttuin is openbaar, kom gerust eens langs om het te bekijken of er eventjes te zitten tijdens een wandeling door de buurt.

Gezondheid

Burgerhulpverleners: blijf oefenen!

Burgerhulpverleners in Nieuwland: blijf oefenen! 

In april alleen zijn er al 9 inzetten geweest bij reanimaties in de stad, al 27 sinds het begin van het jaar.  Bij al deze oproepen zijn gemiddeld 4 burgerhulpverleners opgeroepen.

Veel burgerhulpverleners hebben meer dan een jaar geleden voor het laatst geoefend. Op dit moment zijn er helaas nog steeds geen fysieke herhalingscursussen mogelijk door de Corona beperkingen.

Wij organiseren daarom sinds maart 2021 online herhalingscursussen. Ter voorbereiding oefen je thuis op je eigen pop en neem je de theorie door en kijkt wat filmpjes. Tijdens een Zoom-sessie behandelen we vragen, checken we dat iedereen de theorie snapt en laten de cursisten zien dat ze de reanimatiehandelingen nog steeds goed kunnen.

In de praktijk blijkt dat dit goed werkt

Reviews van cursisten (geplaatst met hun toestemming)

Zojuist heb ik de online herhalingscursus reanimatie gevolgd.Wat is dit overigens goed in elkaar gezet! De online herhalingscursus heb ik als heel prettig en effectief ervaren. Het werken met de reanimatiepop die je thuisgestuurd krijgt was boven verwachting. Alles was heel duidelijk en werkt goed.

Ik kan iedereen aanraden om online een herhalingscursus te volgen!

Natasja Eversen

Op 15 maart met veel plezier de online herhalingscursus gevolgd. Met twee andere cursisten en een enthousiaste docent door de theorie gegaan. Natuurlijk stof die je moet beheersen maar met de tips van de docent extra waardevol. Het praktijkdeel met onze eigen mini-Anne pop was een prima oefening. Goed om zo’n pop zelf te hebben, zodat je af en toe je vaardigheden zelf nog eens kan oefenen.

Wat mij betreft is deze onlinevorm voor herhaling vatbaar.

Fred van der Kade

Het voordeel is ook dat je een eigen pop er aan over houdt, die je tussen cursussen door kunt gebruiken om mee te oefenen. De pop kan je hier bestellen. Doe dit meteen bij je boeking voor de cursus.

Voor de maand mei hebben we op de volgende data een cursus gepland: 10, 12, 17, 20, 25 en 27 mei 2021. De cursus is van 20:00 tot 21:00 uur.

Meer info en boeken kan op www.reanimatiecursus-amersfoort.nl

Sociaal

Nieuwland-jeugd project

Hier ontwikkelen jongeren vriendschappen voor het leven

Dit artikel is door Nieuwlanders geschreven. Heb jij een leuk verhaal over Nieuwland of vind je het leuk om een keer over een Nieuwlands onderwerp te schrijven, stuur een mail naar nieuwlandsnieuws@gmail.com

Sport

A-Dance OPEN HUIS OUTDOOR

Een week lang gratis dansen en/of dansen bij A-Dance. Wij beschikken over meerdere buitenruimtes en kunnen daardoor een groot aanbod bieden voor alle leeftijden. Ook jij kan dus blijven bewegen in deze gekke tijd. Bekijk het rooster op onze website www.a-dance.nl en vraag een proefles aan!

Cultuur

Nieuwlandse Speurtocht

Nieuwlandse speurtocht is gemaakt door de vrijwilligers van De Herberg. De lezing Historisch Nieuwland gaat nog lang niet door en is nu omgezet in een speurtocht, zie de website deherbergnieuwland.nl. Je kunt deze tocht in een keer wandelen of iedere dag een klein stukje. We wensen jullie veel plezier met de wandeling van 5,5 km.

Aansluitend hebben we de vraag om tijdens de wandeling jouw beeld van Nieuwland vast te leggen. Welke plek heeft voor jou een diepere betekenis? Vindt je mooi om te zien of vertelt een verhaal. Wil je deze foto met een korte toelichting voor 31 mei afgeven bij de Herberg of opsturen naar contact.deherberg@gmail.com.

De foto’s bij elkaar wordt een mooie tentoonstelling in De Herberg. Met een jury worden de foto’s bekeken en er zijn mooie prijsjes te winnen.

Gezondheid

Doe mee aan een Ommetje.

Wandelen

Jolanda heeft een goed voornemen. “Ik daag je uit! Ik doe mee aan Ommetje en ben benieuwd of jij mij kan verslaan. Gebruik de code (6WNAC) en sluit je aan bij: De Herberg . Download op https://hersenstichting.nl/ommetje”

Ga jij de uitdaging aan, maar weet je niet hoe de app op je telefoon te krijgen? Vraag dan even naar Jolanda of buren om hulp. 

Cultuur

#SupportYourLocals Diantha Gelnagels

In de rubriek #SupportYourLocals wil Wij Zijn Nieuwland de inwoners van Nieuwland kennis laten maken met de lokale ondernemers in de buurt. Wellicht wonen ze slechts een paar straten verderop! Vandaag aan de beurt: Diantha Gelnagels en meer, de nagelsalon van Nieuwlander Diantha van den Hoek.

Tijdens de lockdown heeft Diantha besloten van haar passie haar werk te maken. Na een opleiding gevolgd te hebben bij Magnetic Nails, begon ze een nagelsalon vanuit haar huis in Nieuwland. Wat je ook wil met je nagels, bijna alles is bij haar mogelijk: nagels verlengen, kleuren, steviger maken, nailart en meer! Zowel mannen als vrouwen zijn welkom en haar praktijk is vier dagen per week open. Normaliter is Diantha ongeveer 1,5 tot 3,5 uur bezig per klant, afhankelijk van hun wensen.

Met enthousiasme en plezier, en door het gebruik van kwaliteitsproducten en materialen, zet Diantha altijd een mooi eindresultaat neer. Ze is gespecialiseerd in gelnagels en haar favoriete behandeling is die bij nagelbijters. Juist omdat deze mensen niet goed weten wat ze met hun nagels moeten, en Diantha er weer een kunstwerkje van kan maken.

Geïnteresseerd geworden? Diantha is te bereiken via Facebook (https://www.facebook.com/diantha.vandenhoek of zoek Diantha van den Hoek), Instagram (@diantha_gelnagels_en_meer) en via Whatsapp (0683318923) voor vragen of het maken van een afspraak ???????? Hopelijk ziet ze je snel!

Geluk

#SupportYourLocals Rik Smale Coaching

In onze nieuwe rubriek #SupportYourLocals wil de sociale media van Wij Zijn Nieuwland de inwoners van Nieuwland kennis laten maken met de lokale ondernemers in de buurt. Wellicht wonen ze slechts een paar straten verderop! Vandaag aan de beurt: Rik Smale Coaching & Ontwikkeling

Door middel van coaching ondersteunt Rik Smale mensen in hun zoektocht naar bijvoorbeeld balans tussen werk en privé, omgaan met weerstand of leiderschapsontwikkeling. Zijn oprechte interesse in wat mensen te vertellen hebben maakt dat Rik nieuwsgierig is naar wat hen drijft en naar wat hen tegenhoudt om te doen wat ze graag zouden willen. Rik zijn passie ligt in het begeleiden van mensen bij het zetten van stappen, zowel op zakelijk gebied alsook privé.

Zijn achtergrond in het onderwijs en zijn ervaringen als (zelfstandig) ondernemer neemt Rik mee tijdens zijn coachsessies. Hij richt zich dan ook met name op het begeleiden van onderwijsprofessionals en (zelfstandig) ondernemers. Hoewel mensen soms een drempel ervaren om gebruik te maken van coaching, is het krijgen van een beetje hulp helemaal niet gek. Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan om te kijken wat coaching kan betekenen voor jou.

Geïnteresseerd geworden? Bezoek de website www.riksmale.nl, bezoek de Facebookpagina https://www.facebook.com/RikSmale.Coaching.en.Ontwikkeling/, of de Instagrampagina @rik_smale_coaching . ????

Sociaal

Woonboerderij voor ouderen

Boerderij de Lindenhorst, een kleinschalige woonvoorziening voor mensen met dementie.

Dit artikel is door Nieuwlanders geschreven. Heb jij een leuk verhaal over Nieuwland of vind je het leuk om een keer over een Nieuwlands onderwerp te schrijven, stuur een mail naar nieuwlandsnieuws@gmail.com

Gezondheid

Gratis kennismakingsgesprek

Wil je weten of craniosacraal therapie iets is voor jou?

Je kunt het ervaren in een kennismakingsgesprek, deze wordt op afspraak gemaakt.  In 15 minuten maken we kennis en leg ik uit hoe een consult er uit ziet en kun je iets vertellen over je klacht(en).

Het kennismakingsgesprek is gratis en vrijblijvend en desgewenst kun je een afspraak maken voor een volledig consult. Een miniconsult is niet hetzelfde als een volledige behandeling.

Wil je een kennismakingsgesprek aanvragen? Klik dan op de link hieronder.

Duurzaamheid

De boekenkast

De boekenkast is verbrand.

Tot groot verdriet van onze vrijwilligers en wijkbewoners, is de boekenkast in brand gestoken. Als je een bijdrage wilt geven aan onze boekenkast kun je een bedrag overmaken op NL95INGB0006909754 t.n.v. SIA De Herberg of iedere werkdag zijn we open van 10.00 tot 12.00 uur. U kunt dan een bedrag pinnen of geld geven aan de gastmensen. Het geldbedrag is nog niet compleet, helaas. De vrijwilligers doen hun best om zo snel mogelijk een nieuwe boekenkast te realiseren. Want het is echt een gemis. Mocht u boeken willen schenken of willen ruilen, kom dan binnen een kijkje nemen in onze boekenkast. Leuk voor jezelf en leuk voor anderen. Bedankt voor al het medeleven die we van wijkgenoten mochten ontvangen.

Duurzaamheid

HET LOOPJE NAAR DE BOEKENKAST

HET LOOPJE NAAR DE BOEKENKAST IS VOOR SOMMIGE MENSEN ECHT HET ENIGE UITJE

Ingrid (63) uit Amersfoort, op vele fronten actief als vrijwilliger

NET WINTERSPORT

Privé vind ik dit een rijke tijd. Ik heb geen acute zorgen over mezelf of over de mensen om mij heen. Met mij, mijn man, ouders en onze kinderen gaat het goed. Deze tijd geeft mij een soort van innerlijke rust. We benadrukken niet wat we missen maar proberen er samen iets moois van te maken. Zoals een week terug, die sneeuw, dat was zo mooi! Dat was echt genieten, net wintersport.

GOEDGEVULDE BOEKENKAST

Al jaren zet ik mij als vrijwilliger in voor verschillende maatschappelijke projecten. Dat deed ik al toen ik nog werkzaam was als interim directrice van een basisschool. Zo verzorg ik al ruim acht jaar de boekenkast bij ontmoetingscentrum De Herberg in de Amersfoortse wijk Nieuwland. Er staat zowel binnen als buiten een boekenkast. Voorheen zag die er onverzorgd uit, alles stond schots en scheef. Ik maakte de kast netjes en begon de boeken te sorteren. Dat werd gewaardeerd. Dat doe ik nog steeds, toch wel zo’n vijf keer per week. Ik houd de boekenkast gevuld en actueel. Buurtbewoners mogen alle soorten boeken in de kast leggen, van kinderboeken tot tijdschriften of kookboeken. Sommige boeken neem ik mee omdat ik weet dat ik er een specifiek iemand blij mee kan maken. Zo zet ik de streekromans in het wijkcentrum apart voor een oudere dame uit de wijk.

BEHOEFTE AAN EEN PRAATJE

Het loopje naar de boekenkast is voor sommige mensen in de wijk echt het enige uitje. Het leidt hen af in deze tijd. Er wordt ontzettend veel en dankbaar gebruik van gemaakt. Ik spreek mensen vaak aan als ze in de kast zitten te snuffelen. Er is zoveel behoefte aan een praatje. Het gaat niet alleen om de boeken maar juist om de aandacht. Die oprechte aandacht geef ik graag.

SOORT OVERSLAGBEDRIJF

De boeken die oud of niet meer gangbaar zijn, worden op een andere manier (her)gebruikt. Zo komt er geregeld een man van rond de 80 jaar vanuit een andere wijk op de fiets naar ons toe. Hij neemt boeken mee voor de bibliotheek van een verzorgingstehuis. Overige boeken gaan naar een ander ontmoetingscentrum. Zij verkopen deze boeken dan op een boekenmarkt zodat zij wat geld binnenhalen voor het ontmoetingscentrum. De boekenkast is een geweldig voorbeeld van circulaire economie. Het is eigenlijk een soort van overslagbedrijf. Dat dat belangrijk is, heb ik van huis uit meegekregen, van mijn moeder. Mijn doel is om zo een bijdrage te leveren aan een duurzame economie.

GEZOND REALISME

In de eerste golf zag je veel angst bij mensen en bleven velen thuis. Nu is er een omslag en heb ik gelukkig meer gesprekken met de mensen. De angst van toen is nu omgekeerd naar gezond realisme. Ze gaan daardoor weer meer naar buiten. Al zie ik nu toch weer meer angst ontstaan door de Engelse variant, daardoor is er toch weer een groep ouderen die banger zijn geworden om naar buiten te gaan. Het is pijnlijk om te horen dat er veel eenzaamheid is bij de ouderen. Ze kijken hoopvol uit naar een praatje. Die eenzaamheid voelt steeds zwaarder, hoe langer deze tijd duurt.

TERRE DES HOMMES

Naast de boekenkast help ik een aantal keer in de week bij Terre des Hommes. Ik help in de winkel of bij het sorteren en stomen van kleding. Ik maak mij zeer grote zorgen over het klimaat, het milieu en armoede. Het komt steeds dichterbij. Ik zet mij graag in voor een duurzaam leven, voor een groene economie. Ik zal alles doen, met de talenten die ik bezit, om me daarvoor in te zetten. Nu is de winkel helaas gesloten. Ook in de winkel van Terre des Hommes wil ik er ‘met aandacht’ voor de mensen zijn. Dat waarderen de klanten. Zo kreeg ik pas een compliment, zuiver en alleen omdat ik haar had begroet met haar eigen naam. Juist het persoonlijke aspect in een winkel overstijgt het verkopen. Deze winkel verkoopt spullen voor het goede doel. Waar het echt op draait is om oprechte aandacht, op alle niveaus. Dat is zo belangrijk, juist nu.

UPDATE:

In het weekend nadat Ingrid is geïnterviewd, is de buitenkast met boeken vernield… Ingrid laat zich echter niet zomaar uit het veld slaan: “We zullen doorgaan, dat zong Ramses Shaffy toch!?” Als tijdelijke oplossing staan er nu dozen met boeken op een tafel en er is een inzamelingsactie gestart voor een nieuwe kast. Wilt u een kleine bijdrage geven, dan kunt u die overmaken naar SIA De Herberg, rekeningnr. NL95 INGB 0006909754 o.v.v. geldwerfactie boekenkast De Herberg.

Met dank aan Bianca van der Linden-Snel voor het interview.

Cultuur

Landschappelijk Nieuwland

Hoe werd onze wijk gebouwd

Dit artikel is door Nieuwlanders geschreven. Heb jij een leuk verhaal over Nieuwland of vind je het leuk om een keer over een Nieuwlands onderwerp te schrijven, stuur een mail naar nieuwlandsnieuws@gmail.com

Sociaal

Initiatieven en subsidies in de wijk

Heb jij een idee of initiatief voor jouw buurt?

Dit artikel is door Nieuwlanders geschreven. Heb jij een leuk verhaal over Nieuwland of vind je het leuk om een keer over een Nieuwlands onderwerp te schrijven, stuur een mail naar nieuwlandsnieuws@gmail.com

Zoom