Cursus

Eigen groente kweken met weinig ruimte

Groei & Bloei Amersfoort heeft een nieuw cursusprogramma. We beginnen op 6 mei in Het Groene Huis met een vierdelige cursus biologisch moestuinieren. In juni, september en november organiseren we workshops bloemschikken. Zie https://amersfoort.groei.nl/

Moestuinieren kan overal en is niet alleen weggelegd voor tuinbezitters. Iedereen die een vensterbank of balkon heeft kan ook eetbare gewassen telen in potten of bakken.

In deze cursus leer je de basis van het biologisch moestuinieren. In vier avonden krijg je veel tips over heerlijke groenten en fruit, het zaaien en oogsten, vruchtwisseling, het inrichten van je balkon of tuin en ontdek je wat biodiversiteit kan doen.

De eerste cursusavond gaat over het starten van een moestuin. Het inrichten, de zaaikalender en het zaaien zelf. Tijdens de avond gaan we voorzaaien en je gaat met een zaaibakje naar huis.

De tweede avond gaat over het verzorgen van de planten tot aan de oogst. We kijken naar de bodem en bemesting daarvan en wat er verder zoal moet gebeuren voordat er geoogst kan worden (uitplanten, voeden, wieden, mulchen en het beschermen van de planten). We geven je enkele plantjes mee zodat je van oogst verzekerd bent!

De derde avond heeft als onderwerp wisselteelt en kleinfruit: de keuze, het snoeien en verdere verzorging. Daarnaast is er tijd om ervaringen uit te wisselen. Wat ging er goed, zijn problemen herkenbaar, hoe gaan anderen daarmee om?

Tijdens de laatste cursusavond maken we alvast plannen voor het volgend jaar. Een nieuw teeltplan maken, zaden drogen, wat te doen met je grond in de winter, groenbemesters, e.d.

Docent Aart Hartog is al jaren een vervend moestuinder. Al vele jaren verbouwt hij, met behulp van een aantal principes vanuit de permacultuur, zijn eigen groenten, fruit en snijbloemen. Thuis maakt hij van de groenten en fruit heerlijke gerechten! Verder houdt Aart zich bezig met het ontwerpen van eetbare tuinen en is hij verbonden aan het ‘Jong leren eten programma’ als schoolmoestuincoach. 

Wanneer en waar: donderdag 6 mei, donderdag 27 mei, dinsdag 24 augustus en dinsdag 19 oktober, van 19:30 -21:30 uur bij Het Groene Huis, Schothorsterlaan 21, 3822 NA Amersfoort.

Kosten: voor leden van Groei & Bloei € 65,00 en voor niet-leden € 70,00. Dit zijn de totale kosten voor vier avonden. Het is inclusief materiaal om te starten met zaaien en enkele plantjes.

Meer informatie en aanmelden: per e-mail naar infocursus.genb@gmail.com

Lezen

'Kind van Water' van Kelly Naber

2e Boek van Kelly Naber. Te bestellen via haar persoonlijk of via uw boekhandel.

Lotte staat voor een groot woud. Om haar heen is het mistig. Ze voelt een grote angst voor het woud. Het liefste wil ze wegrennen, maar ze kan zich niet bewegen. Lotte voelt hoe ze naar het woud getrokken wordt. Automatisch begint ze te lopen.

Lotte von Wasser is een vrij normale tiener, afgezien van haar gave om emoties van anderen te voelen. Dan krijgt ze last van nachtmerries over een vreemd woud. Daarom wordt ze naar haar grootmoeder gestuurd die in het Zwarte Woud woont. Voor het eerst hoort ze dat ze eigenlijk een elf is. Lotte raakt verwikkeld in een strijd tussen goed en kwaad. Om die strijd te kunnen winnen, zal ze nog veel over zichzelf moeten leren, maar ook over de elfen om haar heen. Wat zijn de verhoudingen tussen de elfen en wie kan ze nu écht vertrouwen?

Prijs

€17.95
Zorg

Craniosacraal therapie

Cranio

Craniosacraal therapie, kortweg cranio, is een lichaamsgerichte therapie met zijn oorsprong in de osteopathie. Bij cranio wordt het bindweefselsysteem gebruikt om klachten in het lichaam te behandelen. Door technieken met zachte aanraking verdwijnen de blokkades. Dit helpt om klacht(en) te laten verminderen of op te lossen én inzicht te krijgen in de oorzaak ervan. Functioneert je bindweefselsysteem goed dan zorgt dit voor een soepel en ontspannen bewegend lichaam.

Cranio helpt bij klachten zoals:

  • Nek-, rug en/of schouderklachten,
  • Stress en stress gerelateerde klachten
  • Hoofdpijnklachten, 
  • Onbegrepen klachten (SOLK)
  • Bekkenklachten
  • Burn-out
  • Buikklachten (Spastische darm, prikkelbaar darmsyndroom (PDS)
  • Slaapproblemen
  • Chronische pijnklachten
  • .....

Ervaren of kennismaken

Ervaar je klachten als hierboven omschreven en wil je ervaren wat craniosacraal therapie voor je kan doen? of Wil je eerst een gratis kennismakingsgesprek van 15 minuten? 

Prijs

€0
Meedoen

Toegekende subsidies #Indebuurt

Elk kwartaal worden er nieuwe subsidies toegekend, ook in Nieuwland zijn welzijnsprojecten mogelijk gemaakt met ondersteuning van Indebuurt033.

Klik op de link naar het overzicht hieronder, om te zien welke projecten de vorige jaren van start gingen.

Wil je ook een sociale activiteit starten in de wijk, neem contact met me op om te kijken wat er mogelijk is.

afke.vanderzwaard@indebuurt033.nl

Meedoen

Subsidie aanvragen 2e kwartaal 2021

Heb je een goed idee voor een activiteit of project in jouw buurt of in de stad? Draagt het bij aan de sociale doelen die in de wijkplannen of het stedelijk plan beschreven staan? Vertel anderen over jouw idee en verzamel mensen om je heen die je kunnen helpen het idee verder uit te werken. Heb je financiering nodig voor jouw activiteit? Dan kan je bij ons per kwartaal een aanvraag voor financiële ondersteuning indienen voor activiteiten en projecten in 2021.

Gebruik het Nieuwlandse wijkplan 2020-2021 bij je aanvraag (kijk ook op deze site bij organisaties > Buurtbestuur > etalage).

Aanvraagformulier

Via het aanvraagformulier kun je nu subsidie aanvragen voor het de tweede subsidieronde van 2021. De aanvraag sluit op 31 maart 2021. Uiterlijk 12 mei 2021 ontvang je de beschikking.

Welzijn

Wijkplan Nieuwland 2020-2021

De inwoners van Nieuwland willen een fijne buurt waar mensen prettig wonen en samenleven. Een buurt waar je je thuis voelt en waar mensen omzien naar elkaar. En waar iedereen op zijn of haar manier kan meedoen en iets kan betekenen door zich actief voor de buurt in te zetten. Daarover gaat dit wijkplan.

Dit plan is geschreven voor en door Nieuwlanders. Het plan beschrijft de belangrijkste punten waar wijkbewoners behoefte aan hebben. We kijken hierbij naar welzijn èn gezondheid. Nieuwland doet namelijk mee met De Gezonde Wijk-aanpak van GGD en gemeente Amersfoort. Ideeën voor het plan kwamen van zowel inwoners, professionals als vrijwilligers die in Nieuwland werken. Bijvoorbeeld van: bewonersstichtingen, buurtbestuur, De Herberg, De Wijkboerderij, Beytna, buurtsportcoach, consultatiebureau, huisartsen, jongerenwerker, winkeliers, wijkagent, wijkmanager, sociaal wijkteam en wijkverpleging.

Mensen die wonen/werken in Nieuwland worden van harte uitgenodigd om plannen te maken en uit te voeren. We gebruiken het wijkplan ook om aanvragen van de subsidie Projecten#Indebuurt te toetsen. Kijk voor cijfers en meer informatie over de wijken op: www.indebuurt033.nl/in-de-wijk

Ondernemershuis Nieuwland

Duo Fiets te huur

Mensen die graag willen fietsen, maar dit om één of andere reden niet meer kunnen, kunnen de DUO-fiets huren voor een dagdeel. Samen met een maatje of een vrijwilliger kan de fiets uitgeleend worden. Standplaats de Wijkboerderij aan de Zeldertsedreef 2.

Eetclub voor alleenstaande vrouwen

Weinig geld en toch graag willen uit eten? Maak dan kennis met de eet club. Iedereen bereid zijn maaltijd thuis. En komt aan het einde van de maand met hun lekkere gerechten bij elkaar. De maaltijd wordt in de Herberg evt. opgewarmd en de tafels gedekt. Samen wordt alles d.m.v. een lopend buffet gegeten. Het leuke is dat er met een ieders talent zoveel mogelijk rekening wordt gehouden en er van verschillende culturen wordt gegeten.

Kinderrestaurant

Wil je lekker uit eten, maar niet een standaard kindermenu? Kom dan naar ons Kinderrestaurant. Zit je op de basisschool en woon je in Nieuwland? Dan ben je welkom in ons restaurant onder begeleiding van een ouder/verzorger. Wij doen de boodschappen en samen met jou maken we daar iets lekkers van. Jij eet alleen wat je lekker vindt en kunt op deze manier ook iets nieuws uitproberen, zonder dat je je bord leeg MOET eten. Proberen is leren! We starten samen met jou vanaf 17.30 uur met de voorbereiding en gaan om 18.00 uur met z’n allen aan tafel. De kosten voor de maaltijd zijn €5,-p.p. (inclusief toetje en drinken). Waar en wanneer is het Kinderrestaurant geopend • WijkBoerderij Nieuwland, Zeldertsedreef 2, Nieuwland. • Van 17.30 uur – max. 19.30 uur

Prijs

€5

Rots en Water Training

Voor jongens en meisjes die steviger in hun schoenen willen staan. Die beter voor zichzelf op willen komen en meer op zichzelf willen leren vertrouwen. Kinderen snappen snel dat je Rots én Water kunt zijn en ervaren wat er gebeurt als je te Rotsig of té Waterig bent. Kinderen leren hierin balans te vinden en krijgen zo meer zelfvertrouwen, meer zelfbeheersing en meer zelf kennis, de 3 pijlers van de training.

Prijs

€195

Wij-Atelier

Iedere werkdag van dinsdag – vrijdag is er in de Deel in Wijkboerderij Nieuwland Inloop & Ontmoeting en Informatie & Advies. Inloop & Ontmoeting wordt georganiseerd door bewoners uit de wijk. Informatie & Advies wordt georganiseerd door bewoners en door mensen vanuit de formele en informele zorg. Van ma - vr is er van 8:30-12:30 u lekkere koffie en is iedereen van harte welkom. We proberen elke dag gelegenheid te geven informatie delen of te ontvangen over mogelijkheden en verdere samenwerking in de wijk .

Prijs

€0
Zoom